Rahim Duvarı Kalınlaşması İstanbul
Rahim duvarı kalınlaşması İstanbul, endometrium olarak bilinen rahim duvarının anormal bir şekilde kalınlaşması ve sonrasında adet kanamaları ile birlikte yeniden incelmemesi ile ortaya çıkan hastalıktır. Östrojen ve progesteron isimli iki önemli hormon, dişi üreme sistemi organlarının ideal bir şekilde çalışmasında ve sağlıklı bir yapıya sahip olmalarında büyük bir role sahiptirler. Mesela östrojen hormonu, rahim duvarının kalınlaşmasından sorumludur. Kadınların yumurtlama döneminde östrojen hormonunun miktarında geçici bir artış meydana gelir. Böylece rahim duvarı kalınlaşır ve olası bir gebelik sonucu oluşacak embriyonun, bölgeye tutunabilmesi için müsait bir yapıya kavuşur. Yumurta döllenmezse ve yani gebelik gerçekleşmez ise de progesteron hormonu sayesinde yeniden incelir.
Bazı durumlarda ise bu gibi hormonların dengesizliğinden veya rahmin yapısıyla ilgili sorunlardan rahim incelemeyebilir. Bu da rahim duvarı kalınlaşması isimli bir hastalık olarak bireyin çeşitli şikayetler deneyimlemesine neden olabilir. Rahim duvarı kalınlaşması günümüzde çeşitli uygulamalar yardımı ile tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi bitkisel olarak yapılabilir mi?’’ ve ‘’Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul rahim duvarı kalınlaşması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?
Rahim duvarı kalınlaşması, tıp dilinde endometrial hiperlazi olarak bilinen kadın hastalığıdır. Rahim duvarı kalınlaşması hormon dengesizliği, karaciğer hastalıkları ve yumurtalık tümörleri gibi nedenlerden meydana gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde hastaların adet düzensizliği ve kısırlık gibi şikayetler deneyimlemesine yol açabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?
Rahim duvarı kalınlaşması şu gibi nedenlerden meydana gelebilir:
- Rahim duvarının kalınlaşmasından ve yeniden incelmesinden sorumlu olan östrojen ve progesteron gibi hormonların dengesizliği nedeniyle rahim duvarı kalınlaşması meydana gelebilir.
- Diyabet hastalığı.
- Yumurtalık tümörleri.
- Hormon salgılayan yumurtalık kistleri.
- Tiroid hastalıkları.
- Karaciğer hastalıkları.
- Safra hastalıkları.
Rahim duvarı kalınlaşması nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Bunlardan bazıları rahim duvarı kalınlaşmasının birincil nedenleridir. Diğerleri ise genellikle dolaylı yoldan rahim duvarı kalınlaşmasına yol açmaktadırlar.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Adet kanamalarının normalden daha uzun sürmesi.
- Adet kanamalarının miktar bakımından normalden daha fazla olması.
- Adet döneminin normalden daha ağrılı geçmesi.
- Adet kanamalarının 21 günde birden daha sık yaşanması.
- Ara kanamalar.
- Gebe kalmakta güçlük.
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Kanser Mi?
Rahim duvarı kalınlaşması herhangi bir kanser hastalığına işaret etmez. Bununla birlikte rahim duvarı kalınlaşması, atipik endometrial hiperlazi şeklinde ortaya çıkmışsa bölgedeki dokuların kanserli hücrelere sahip olma riski daha fazladır. Bu risk nedeniyle rahim duvarı kalınlaşmasına sahip olan bireylerin düzenli olarak doktor kontrolünden geçmesi gerekebilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Kendi Kendine Geçer Mi?
Rahim duvarı kalınlaşması kendi kendine geçebilir. Rahim duvarının yapısını ilgilendiren hormonlar yeniden sağlıklı bir dengeye kavuşursa rahim duvarındaki kalınlaşma geçebilir. Bununla birlikte hastalara, rahim duvarı kalınlaşmasının kendi kendine geçmesini beklememeleri tavsiye edilir. Bu süreçte hastalar çeşitli şikayetler deneyimleyebilirler, günlük yaşamları bu şikayetlerden ciddi ölçüde etkileyebilir. Tedavi uygulamaları sayesinde hastalığa bağlı deneyimlenen olumsuz şikayetlerin tamamı ortadan kaldırılabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Bitkisel Tedavi İle Geçer Mi?
Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi yoktur. Bu hastalık genellikle rahmi ilgilendiren bir rahatsızlık veya hormon bozukluğu gibi problemlerden meydana gelir. Bitkisel içerikli ilaçlar, kürler veya benzer alternatif uygulamalar bu sorunları gidermekte etkili değillerdir. Hatta bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bireyin sağlının daha ciddi bir şekilde zarar görmesine neden olabilirler. Bu yüzden tedavi için bir kadın doğum uzmanı ile görüşülmelidir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi, genellikle hormon içerikli ilaçların düzenli olarak kullanımı ile yapılır. Bu ilaç uygulamasının ne kadar süreceği, doktorun gerçekleştirdiği incelemeler sonrasında belli olur. Genelde bahsi geçen ilaçların düzenli olarak birkaç ay boyunca kullanılması gerekir. Ancak bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahim duvarı kalınlaşması, endometriumun incelmesini sağlayan progesteron hormonu içerikli ilaçlarla yapılır. Bu ilaçların ağızdan alınması veya hastanın bünyesine rahim içi araç yardımı ile verilmesi mümkündür. Eğer atipik rahim duvarı kalınlaşmasından şüpheleniliyorsa ve hastanın gebe kalma planı yoksa kapalı rahim ameliyatı yardımı ile rahim alınabilir.
İstanbul Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Fiyatları 2024
İstanbul rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.